Húsvéti játékok

szombat, március 30, 2013

Húsvétkor egy nappal több szabadnapunk van, így biztosan akad egy kis idő játékra, mókázásra. Bár az időjárás nem a legjobb, azért ha akarjuk, vidámmá tehetjük a húsvétot különböző alkalomhoz illő játékokkal. Sajnos a kinti játékok most nem jöhetnek szóba (esőt ígérnek az időjósok), de lehet, hogy a következő  hétvégén már azokat is eljátszhatjátok. Bent pedig csak egy kis bútortologatásra van szükség, hogy elegendő helyünk legyen, aztán indulhat is a játék!



Tojáskeresés

Az a legjobb, ha a szabadban tudjuk elrejteni a tojásokat, de ha ez valamiért nem lehetséges (mondjuk zuhog az eső), akkor játszhatjuk bent a lakásban is. Rejtsük el a tojásokat különböző rejtekhelyekre és a gyerekek egyszerre induljanak a keresésükre. Győztes lehet, aki megadott időn belül többet gyűjt össze, vagy aki előbb megtalál pl. 5 db-ot. 

Tojáskeresés térképpel

Ha van nagyobb testvér, akkor rajzolhatunk egy térképet is és a gyerekeknek együtt kell megtalálniuk a tojásokat (vagy éppen az ajándék édességet). A nagyobb tesó feladata kitalálni a térkép alapján, merre kell haladni, a kisebb pedig végrehajtja az ő utasításait; pl.: menj egyenesen 10 lépést, fordulj balra, nézz be az ágy alá...stb. 

Ügyességi játékok tojással

Készítsünk egy kis akadálypályát az udvaron, vagy kertben, amelyen úgy kell végighaladni, hogy egy kanálon egyensúlyozzák a gyerekek a tojást
Például: tegyünk le vízzel töltött PET palackokat, amiket meg kell kerülni, nagyobb köveket, vagy téglákat, amiket át kell lépni, egy kötelet, vagy deszkát, amin végig kell menni. Az út végén természetesen vissza kell kanyarodni és visszamenni a kiindulóhelyre. Ha ezt már ügyesen meg tudják csinálni, vagy nagyobb gyerkőcök, akkor a kanalat a szájukban is egyensúlyozhatják.
 

Húsvéti társasjáték

Készíthetünk olyan játékot is, amellyel később is játszhatunk majd. Például ilyen tojásos formakeresőt, amellyel a mértani formák felismerését gyakorolhatják a kicsik.

Ez a játék egyszerűen elkészíthető és még a legkisebbek is tudnak vele játszani. Kattints a sablonok valamelyikére (az elsőt ki lehet színezni, a második már eleve színes), nyomtatás után vágd ki az elemeket! Amennyi játékos szeretne játszani, annnyiszor kell kinyomtatni a sablont, ugyanis mindenkinek szüksége lesz egy mértani formákkal díszített tojásformára, és 3-3 db háromszögre, négyzetre, ill. körre. Egy dobókocka is kell a játékhoz, amelynek oldalaira 2-2 db négyzetet, kört, ill. háromszöget ragasztunk (2x3=6 oldal).

Játék kisebbeknek: 
Mindenki maga elé teheti a tojását, de a kivágott kis karikákat, négyzeteket és háromszögeket középre tesszük összekeverve. Sorban dobunk a dobókockával és mindenki olyan figurát vehet el középről, amilyent dobott. Ezt a figurát a tojás megfelelő helyére kell tennie. Ha olyan formát dob, amit már rátett a tojására, akkor a következő játékos jön. Az a győztes, aki először rakja tele a mintákkal a tojást.

Játék nagyobbaknak:
Ebben az esetben hagyományos (pöttyös) dobókockát használunk és egy papírlapra felrajzoljuk, melyik pötty melyik formát jelenti. Például: a 3 és az 5 pötty a négyzetet, az 1 és a 6 pötty a kört, a 2 és a 4 pötty a háromszöget. A játékosok ennek megfelelően vehetik el  középről a formákat.
Nehezítés: két dobókockával játszunk és csak akkor lehet elvenni a formát, ha az ahhoz tartozó mindkét számot dobta a játékos. Például: csak akkor veheti el a háromszöget, ha az egyik kockával 2-t, a másikkal 4-et dobott. 



Húsvéti memóriajáték

Saját készítésű memóriajátékot alkothatunk, ha kinyomtatjuk az alábbi sablont. A színezhető változatnál magunk díszíthetjük a nyuszikák kosarát. Ne felejtsük el, hogy mindig legyen két egyforma közöttük, hiszen a játék lényege a párok megkeresése.
 


Online játékok gyerekeknek

Aki sűrűn ott ül a számítógép előtt, annak előbb-utóbb a gyereke is kíváncsi lesz és szeretné kipróbálni az ott látott játékokat. Fontos, hogy 20-25 percnél többet ne játsszon a gyerek és ne hagyjuk egyedül a gép előtt, inkább játsszunk együtt!












You Might Also Like

0 megjegyzés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images