Farsangi jelmez ötletek

szombat, január 26, 2013

Nemsokára kezdődnek a farsangi mulatságok az oviban! A gyerekeknek ez jó szórakozást jelent, az anyukáknak pedig általában fejtörést: milyen jelmezbe öltözzön a gyerek? Manapság már ritkaságszámba megy, ha a gyerekek otthon készült jelmezbe bújnak, pedig nem is olyan nagy ördöngösség elkészíteni egy-egy kalapot, kiegészítőt, és keresni egy-két megfelelő ruhadarabot a maskarához. Ennek még az a hatalmas előnye is megvan, hogy utána a gyerek bármikor felhúzhatja és játszhat benne, nem kell visszavinni a kölcsönzőbe. Nem beszélve arról, amikor büszkén mondja a többieknek: "ezt az anyukám - apukám - csinálta! 

Megpróbáltam olyan jelmez-ötleteket keresgélni, amik viszonylag könnyen, gyorsan, olcsón előállíthatók, de mégis ötletesek.

LEGO - kocka 
Kartondobozból és joghurtospoharakból készült ez a LEGO kocka jelmez. Ha ide kattintasz, meglátod, mennyire egyszerű elkészíteni! Szerintem a fiúk imádni fogják. Ne készítsük túl nagy dobozból, mert nehezen fog benne mozogni a gyerkőc!


Vízi világ

Ezt az aranyos ötletet a kinder-stadt.de oldalon találtam. A gyerekeket először egy fekete kukás-zsákba bújtatták, amit persze a karok és a fej helyén kivágtak és alul is megfelelő méretűre szabták. Erre kék színű kukás-zsák csíkok kerültek sűrűn felragasztgatva (a cikk szerint ragasztópisztollyal, de a kétoldalas ragasztószalag is megfelelőnek tűnik). A halacskák, polipok, vízi növények pedig dekorgumiból készültek. Szerintem nagyon ötletes az egész jelmez. Ne öltöztessük alá túlságosan a gyerekeket, mert elég meleg viselet lehet ez a sok műanyag.

Napocska

Ez a napocska jelmez sem tűnik bonyolultnak, csak egy nagyobb méretű sárga anyag kell hozzá, amit kör alakúra vágtak és a szélét cikk-cakk formában bevagdosták. Egyszerű alkoholos filccel is megrajzolható az arca, de textilfestékkel is készülhet. Még egyszerűbb változat lehet, ha készítünk egy napocska-fejdíszt (kartoncsíkra ragasztunk egy napocskát) és sárga ruhába öltöztetjük a kislányt.

Halász
A halász jelmezéhez csak egy esőkabát (ha van, akkor hozzá illő nadrág) és egy gumicsizma szükséges. A szakállat úgy készíthetjük el, ha kartonból kivágott formára felragasztgatjuk a fonalakat. Már csak egy halacska kell hozzá, esetleg egy szák a papa horgászfelszereléséből.Angol nyelvű leírás itt!
Ha ismerik a gyerekek az öreg halászról szóló mesét, akkor biztosan szívesen bebújnak ebbe a jelmezbe. Hallgasd meg itt a mesét:



Cowboy


Bújtassuk a gyerkőcöt farmerba, adjunk rá egy kockás inget. Jó, ha be tudunk szerezni még egy mellényt, egy övet nagy csattal, meg egy cowboy kalapot. A nyakba jöhet még egy kendő hátrafelé megkötve, meg egy összetekert kötél (lasszó), vagy pisztoly (ilyenkor tegyünk kivételt, ne tiltsuk meg).

Boszik és ördögök

Ilyen kis ördögszarvat már sok helyen lehet kapni. Ha magunk szeretnénk elkészíteni, egy hajpántra barkácsoljunk szarvakat: újságpapírból gyűrjünk-gyúrjunk szarv formát és borítsuk be tapétaragasztóba mártogatott papírcsíkokkal egy-két rétegben. Várjuk meg, amíg megszárad (legalább egy nap, de lehet, hogy kettő) és utána fessük be akril-, vagy hobbifestékkel. Ragasztópisztollyal ragaszthatjuk a hajpántra. Ehhez már csak fekete ruhát kell húzni, esetleg készíthetünk még egy farkincát is zsinórból és bojtból a nacira.
A boszi jelmezhez a köpeny nagyon egyszerűen elkészül egy téglalap alakú fekete anyagból, melynek alsó szélét cikk-cakkosra vágjuk. De megfelel erre a célra egy fekete vállkendő is. Alá szinte bármilyen ruha elképzelhető fekete nadrágtól fodros szoknyáig. A kalapot kartonból is elkészíthetjük. Kalap elkészítési útmutatót itt találsz! 
A varázspálca is készülhet kartonpapír-csillagból, amit hurkapálcikára ragaszthatunk.


 Hóember

Bármilyen fehér póló megteszi (akár nagyobb méretű felnőtt póló is), amelyre nagy feket pomponokat, vagy igazi nagy gombokat varrunk. Fekete kalap (vagy sapka) és egy seprű a kézbe, no meg egy pirosra festett orr - és készen is van a hóember.


Bohóc





A bohóc jelmezhez jöhet egy nagyobb méretű színes ing, egy nagyméretű nadrág nadrágtartóval és egy csokornyakkendő. A fotón látható megoldás is egyszerű, lényeg, hogy színes, vidám legyen minden ruhadarab. Bohóc orr helyett elég, ha kifestjük egy kicsit a gyerek arcát. Felhúzhat még egy szalmakalapot, vagy egy kartonpapírból barkácsolt bohócsipkát is.



Madárijesztő

 

Ehhez a jelmezhez egy nagyméretű zakó, vagy egyszerű ing, egy derékban madzaggal megkötött nadrág és egy szalmakalap kell. Minden ruhadarabot díszíthetünk nagy öltésekkel rávarrott foltokkal. Egy vászoncsíkra öltögessünk rafiát (több szálat fogjunk össze) és az így elkészült csíkot öltsük a kabát ujjához, illetve a nadrág aljához. Kerülhet belőle a szalmakalap széléhez is.

You Might Also Like

0 megjegyzés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images