Adventi kalendárium

szerda, november 28, 2012

Ezen a héten már mi is elkezdtük díszítgetni a csoportszobánkat, hogy méltóképpen fogadjuk majd az első adventi napokat. Beszélgettünk arról, mire is készülődünk, mire várakozunk olyan nagyon? Természetesen a gyerekek most a Mikulást várják a lgjobban, de néhányuknak eszükbe jutott már a karácsony is. Felkerült a falra az adventi naptárunk is 24 kis zsákocskával. A játékidő alatt sokan odamentek megszámolni, biztosan 24 kis zsák van-e ott? Van, aki még csak 8-ig számol (mert annyi van egy sorban) és ezt háromszor elismétli. Van, aki 16-17-ig biztosan eljut a számolásban, aztán kis segítséggel végigszámlálja a sort. Mire eljön a karácsony a gyerekek még sokat gyakorolhatják a számolgatást a naptár előtt állva. De az adventi hetek nemcsak ezért fontosak.

Kiváló alkalom ez arra is, hogy megtanuljanak türelmesen várakozni, ami nagyon fontos lépcső az óvodások személyiségfejlődésében. Hiszen erre a korosztályra jellemző, hogy még nem képesek sokáig késleltetni az igényeiket, vágyaikat: ha mondani akarnak valamit, azonnal jönnek és mondják, akár egymás szavába vágva, ha mutatni akarnak valamit, az arcom elé dugják, akármit is csinálok éppen. 

 Amikor kezdetét veszi az adventi időszak, az oviban minden nap kihúzunk egy, vagy két jelet egy zsákból és az a kisgyerek kap aznap egy apró ajándékot. Teljesen mindegy, hogy mi is az, régebbi Kinder tojás figura, egy szem cukorka, vagy matrica - nem az értéke a lényeg, hanem az, hogy ma ki lesz az a szerencsés, akire a sor kerül. Bizony sokan elkeserednek, mérgesek lesznek, vagy éppen szomorúak, amikor nem ők kerülnek sorra aznap. Aztán napról napra egyre többen lesznek a megajándékozott gyerekek és mi mindennap elmondjuk: "Mindenkinek jut ajándék, csak ki kell várni türelmesen." Ez nem mindig könnyű a számukra, főleg azoknak nem, akik az utolsók között jutnak a meglepetéshez. Volt rá példa, hogy egy nagymama kérte számon tőlünk, hogy gondoljuk, hogy csak egy gyerek kap egy nap ajándékot. És mi lesz a többiekkel? Amikor elmondtuk, hogy szerintünk az adventi időszak éppen arra jó, hogy a gyerekek megtanuljanak türelmesen várakozni, azt mondta, ő ezt nem tartja jó ötletnek.

Természetesen mindenki maga dönthet arról, hogy hagyományt teremtenek-e otthon a mindennapi apró kis meglepetések örömével, vagy ez nem is olyan fontos számukra. Bárhogy is várjuk az ünnepet - adventi naptárral, vagy anélkül - az örömteli, kíváncsisággal, izgalommal áthatott várakozás hangulatának megteremtése mindenképpen fontos. 
  
Néhány egyszerűen elkészíthető adventi naptár ötlet:




Adventi naptár műanyag poharakból 1. A poharakat aranyszínű papírral, vagy textilanyaggal lehet dekorálni, ehhez kétoldalú ragasztószalag, vagy ragasztóspray szükséges (ez utóbbit inkább a szabadban használd). A poharakat tűzőgéppel, vagy kis szöggel lehet a deszkalaphoz rögzíteni.
Adventi naptár műanyag poharakból 2. Ennél a változatnál a facsipeszeket kell a vastag kartonlapra felragasztani (nagyon vastag fajta szürke karton, amit papírral, vagy textillel vonhatunk be). Faragasztó biztosan megfogja! A poharakat aztán csak rácsíptetjük a csipeszekre és mehet bele a meglepetés!
Adventi naptár műanyag poharakból 3. A poharakra vékony drótból kis akasztókat készítünk és ennél fogva szalaggal egy faágra akasztgatjuk őket.
Újrahasznosítás: Alu-doboz oldalából kivágni a számot 
(körömollóval), befesteni fehér zománcfestékkel,
 csillagmatricát ráragasztani és bele egy teamécses. 
Minden nap eggyel többet tehetünk a polcra.


Ha a karácsonyi égősor égői közé egy-egy ajándékkal 
teli papírzacsit csíptetünk, ilyen 
világítós adventi naptárunk lesz!
A műanyag poharakat csak csodaszép ajándékcsomagoló papírokkal
 kell bevonni,
 szalagokkal átkötni és megszámozni. Egyszerű, de nagyszerű!
A tölcsérek 15x21 cm-es négyzetekből készülnek. A falon kijelölünk egy háromszöget 3 szöggel. Körbekerítjük szalaggal, a csúcsaira masnit kötünk. A háromszög-formán belül még 3 vonalat képezünk szalagokból. A tölcsérek tetején lyukat fúrunk, amibe vékonyabb szalag kerül. Ezzel kötjük fel őket arányosan elosztva a kép szerint.
Részletes leírások és további ötletek itt!


Sablon letöltése a télapós dobozkához
sablon letöltése a sima dobozkához
színes sablon letöltése a télapós dobozhoz

És hogy mit rejtsen az adventi naptár? Saját tapasztalatom szerint a gyerekek örülnek 1-1 apró karácsonyi dísznek (pici csengő, vagy akármilyen kis figura), természetesen cukorkának, csokinak, rágónak, de ha nem szeretnél csak édességet beletenni, választhatsz matricát, kis noteszt, radírt, nyomdát, lufit, lányoknak csatot, hajgumit, fiúknak üveggolyót...
Érdemes körülnézni papírboltban, virágüzletben (például az Oázisban szoktak lenni kis fényes kavicsok), meg úgy általában mindenhol, ahol aprób mütyüröket árulnak. 

You Might Also Like

0 megjegyzés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images